Covenant Protestant Reformed Church
Bookmark and Share

Як щодо Альфа Курсу?

Рев. Рон Ханко

 

Безсумнівно, Альфа Курс є дуже популярним. Майже кожен з нас чув про нього і знає когось, хто відвідав його. Підраховано, що приблизно 500 000 чоловік взяли цей курс в 1997 і є люди, які вивчають його і зараз.

Небагато, проте, запитують чи цей курс є біблійним і чи навчає біблійної правди. Це потрібно робити, особливо у світлі його походження і популярності. Ми не маємо кожному духові вірити, але випробовувати духів, чи від Бога вони (I Івана 4:1).

Коли піддати Альфа Курс випробуваню Святого Писання, він настільки провалить цей тест, що замість того, щоб рекомендувати його, ми повинні застерігати від нього. Тому, ми молимось і надіємось, що цей памфлет потрапить у руки тих, хто відвідує курс, або планує відвідати, аби іх не ввели в оману.

На нашу думку, існує чотири головних причини чому Божі діти повинні уникати і відхиляти Альфа Курс: 1) його екуменічний наголос; 2) його Харизматичне походження і вчення; 3) його інші небіблійні доктрини; 4) його недостача виразного біблійного вчення на ключові питання. Остання причина, можливо, найгірша.

 

Що таке Альфа Курс?

Для тих, хто незнайомий з Альфа Курсом необхідно знати його походження. Курс був створений і розповсюджений Англіканською Церквою Святої Трійці з Бромтона, східного Лондона. Він був створений в 1979, але відтоді був повністю перероблений.

Він призначений бути євангелістичним і «послідовницьким» знаряддям. Існують різні версії курсу, включаючи курс для молоді. Початковий курс складається з 15 уроків чи Біблійних вивчень, які презентує лідер, або відео на протязі приблизно 12 тижнів.

Уроки є досить короткими і мають проводитись у неформальному стилі. В гармонії з цим, запропоновано, щоб чотири уроки (8-11), які вважаються кульмінативними всього курсу, проводились як частина «уікенду евей» ( "weekend away").

Спонсори говорять про курс: «Ми віримо, що можна вивчати Християнську віру і одночасно веселитись, розважатись» (згідно з автором, «церква повинна бути вечіркою», дослівно—«паті»). Проте, при «створенні розваг», перекручуються, або упускаються фундаментальні доктрини Біблії.

 

Екуменізм

Дуже очевидним є те, що Альфа створений екуменічним. Сам автор каже: «З однієї сторони не дуже важливо до якої деномінації ми належимо—Римо Католицької чи Протестантської; Лютеранської, Методизму, Баптистської, Пентекостальної, Англіканської чи Домашньої Церкви. Що є більш важливим—чи ми маємо Духа Божого.

Такий екуменічний настрій також помітний в тих, хто пройшов курс. Дехто з них: Джордж Карі (Архибішоп Катенбурі), Алістар МакГрас (впливовий Англіканський учений), Др. Джей Паркер (з загальновідомої спільноти «Євангелісти і Католики разом»), Джон Вімбер (винахідник виноградникових церков), Р. Т. Кендалл з Вестмінстерського Чапел (асоціюється з Торонтським благословінням і і ншими єресями), Джон Джеймс (Президент Баптистської спільноти), Стів Чолк і Джералд Коатс/Gerald Coates (ведучі Харизмати).

Широка поулярність Альфа курсу можливо спричинена його недостачою виразного біблійного вчення. Римо Католицький бішоп говорить про курс: «Він не містить нічого протилежного до Католицької доктрини. Більш того, він надає в прекрасній формі базу Християнської віри, якої не знають багато католиків. Згідно з цим ствердженням, багато Римських церков вживають Альфа курс. Сам цей факт повинен відстрашити віруючих в Біблію Християн від курсу.

 

Харизматичний наголос

Сильний Харизматичний наголос міцно пов’язаний з екуменізмом курсу. Ключове питання «уікенду евей»—«Як я можу наповнитись Духом?» У відповідь, на ряду з іншими речами, надаються вказівки як отримати дар «говоріння мовами».

Курс також навчає, що Бог говорить до нас через пророцтва, сни і бачення. Він пропагує уздоровлення вірою (Джон Уімбер, чиї книги рекомендуємо прочитати) і говорить про фізичні прояви, такі як трясіння, дихання «в Дусі» і тепло чи жар у різних частинах тіла.

Цей Харизматичний вплив випливає з факту, що Свята Трійцяце церква, що пропагує «Торонтське благословіння». Фактично, виглядає, що головна мета курсу—пропагування Харизматичного руху і вчення.

 

Недостача біблійного вчення

Напевне, найгіршою рисою Альфа є те, що він дуже мало навчає. Ми думаємо, що це є причиною, що Римо Католицький бішоп вказав вище, що він не знайшов нічого протилежного до Католицької доктрини. Багато ключових доктрин віри повністю упускаються, або до них торкаються дуже поверхнево.

Це співпадає з метою Альфа—презентувати «Євангеліє» в непогрозливому стилі і дозволяти людям розважатись під час вивчення «правди». Проте, якщо Євангеліє презентується з Біблії в усій чистоті і правді, то воно ніколи не буде розвагою ні для кого.

Недостача звучного вчення також добре вписується з сильним Харизматичним наголосомнаголосом, що прославляє почуття і досвід понад правдою. Почуття і досвід мають своє належне місце. Проте, ми не повинні забувати, що не почуття, а саме правда звільняють нас (Івана 8:32).

Отже, курс не говорить нічого, або майже нічого про специфічні доктрини, такі фундаментальні Біблійні вчення як виправдання за вірою тільки, обрання, святість і справедливість Бога, майбутній суд і гнів Бога, закон, порочність, покаяння і нове народження.

Це, звичайно, пояснює не тільки його широку екуменічну популярність, але й його «успіх», бо правдиве Євангельське вчення—це і смертельна запашність на смерть, і запашність життєва в життя (ІІ Кор. 2:15-16).

Напевне, найбільш важливе пропущення—це любе серйозне вчення про Бога. Те знання про Бога, яке є життям вічним (Івана 17:3) важко знайти у курсі. Наприклад, справедливість Бога, що є фундаментальною у розумінні гріха, хреста, спасіння і майбутнього суду, взагалі не згадується в курсі. Єдине, що навчається, це—любов Бога, але і вона є спотвореною поза впізнанням. Отже, можна пройти увесь курс, але залишитись майже повністю необізнаним у Святому Писанні.

 

Хибне вчення

Те, що навчає курс частіше вводить в оману і дає помилкове вчення, аніж навпаки. Хоча Трійця і згадується, набагато більше часу і навчання присвячується Святому Духові, аніж Богу Отцю, чи навіть Христу, незважаючи на те, що Бог каже в Івана 16:13-14.

У вченні про спасіння, Альфа курс—повністю Армініанський і прихильник вільного вибору, навчаючи, що Бог любить кожного, що Христос помер за всіх без винятку, що віра—це вибір людини.

Гріх, також, головним чином презентується як «попсуте життя», нещастя і інші проблеми, але не як те, що ми образили Бога і не дотримались Його закону. Насправді, наголошуються лише лихі наслідки, а не вина гріха.

Авторитет і надійність Святого Писання підривається вченням, що Бог і сьогодні говорить «через пророцтва, сни, бачення та інших людей». Пропагуються говоріння мовами і чудеса як свідчення Духа наряду з фізичним жаром і іншими подібними феноменами, замість правдивого «плоду Духа» згаданого в Галатян 5:22-23.

«Євангеліє» Альфа курсу—це інше Євангеліє, не «добра новина» спасіння через Ісуса Христа, за суверенною благодаттю Бога і через віру, подарунок Бога. Нехай Бог оберігає Свою церкву від такого вчення.

За іншими матеріалами українською натисніть тут.

Для доступа к другим материалам на рус. языке, щелкните здесь.