Covenant Protestant Reformed Church
Bookmark and Share

Biра і Довіра

Рональд Ханко

 

З того як віра описується в Євангелії видно, що спасаюча віра включає різні "дії." У цих описах можна помітити, що є певний розвиток і зріст віри, яка дається віруючим і вживається ними. У Луки 17:5 читаємо: "І сказали апостоли Господу: Додай Ти нам віри!"

Хоча Христос є завжди об’єктом віри, віра включає наступні аспекти: звернення до Нього (Іса. 45:22), прихід до Нього (Матв. 11:28), прибігання до Нього за надією (Послання ап. Павла до Жидів 6:18), прийняття Його (Івана 1:12), зодягненняь в Нього (Рим. 13:14) і віддача себе Йому (II Кор. 8:5).

Усе це особливо описує другу дію спасаючої віри: довіру Христу. Ми вже сказали, що одна дія спасаючої віри це – знання. Довіра – інша. Ці 2 елементи спасаючої віри згадані по відношенню одна до одної у II Тимофія 1:12: "Я знаю, в Кого я ввірував та впевнився, що має Він силу заховати на той день заставу мою." Як бачимо, довіра, або впевнення базується на знанні. Саме слово впевнився наголошує це. Людина стає переконаною, коли чує правду і розумні і логічні пояснення.

Ми не можемо вірити, чи бути переконаними, якщо ми не знаємо. Ми не можемо вірити в Христове спасіння, якщо не знаємо, що Він є Бог, що в тілі з’явився (I Тим. 3:16), який віддав свою душу за викуп многих (Матв. 20:28).

Другий елемент спасаючої віри – довіра Христу – наголошує на особистий характер спасаючої віри. Саме ця довіра робить знання віри не тільки "знанням про," а також справжнім "пізнанням" Бога особисто, як Він виявляє Себе через Ісуса Христа.

Без цього другого елементу довіри, не було б різниці між спасаючою вірою і "вірою" демонів (Соборне Послання Ап. Якова 2:19), бо демони "вірують," що є один Бог і вони тремтять. Не тільки демони вірують в такому сенсі. Багато чули правду Слова і не могли знайти доказів проти нього, але проте вони ніколи не довіряли Богу, чи Христу.

Довіра, як другий елемент спасаючої віри, не тільки дозволяє особі побачити, що Слово є правдою, але також, що Воно є правдою для неї. Тому, можна сказати, що якщо ви довіряєте, то віддаєте себе Христу і шукаєте ваше заспокоєння в Ньому (Матв. 11:28). Ця довіра включає повну відмову від себе і віддачу душі Йому за силою і благодаттю Духа.

Є такі, що говорять про віру суто в рамках знання, чи інтелектуальної згоди. Ми, теж, віримо, що необхідно наголошувати на знання, а не на довірливість "почуттям" і опір звучній доктрині, які так популярні сьогодні. Все ж таки, у світлі вчення Євангелії, ми не віримо, що достатньо описувати віру суто в рамках інтелектуальної діяльності. А також, як Апостол Павло каже у II Посланнях до Тимотея 1:12, суть віри полягає у віддачі себе Христу і знайдення спокою і відпочинку в Ньому. Без цього, ми – ніщо і не маємо нічого.

За іншими матеріалами українською натисніть тут.

Для доступа к другим материалам на рус. языке, щелкните здесь.