Covenant Protestant Reformed Church
Bookmark and Share

T.U.L.I.P. або П'ять тезисів Кальвінізму

Баррі Гріттерс

 

Чи віра наших батьків живе в вашому житті? У вашій церкві? Ми співаємо пісню: "Bіра наших батьків і далі живе …" Безсумнівно, віра живе сьогодні. Але, питання полягає в наступному: "Де живе ця віра і де її визнають?" І: "Якою є віра наших батьків?" Вона була вираженою 350 років тому нашими батьками церкви на Дордтському Синоді (в Голандії). Ми вживаємо акронім "TULIP" (буквально - Тюльпан), щоб допомогти нам памятати що наші батьки казали про вчення Біблії.

 

МЕРТВІ В ГРІСІ?

T - Тotal Depravity (абсолютна гріховність)

Це просто означає, що ЛЮДИНА МЕРТВА. Біблія каже, що ви і я мертві в провинах і гріхах (Ефесян 2:1-6), якщо ми не народжені знову. МЕРТВI!!! Більш того, чоловік чи жінка, що є мертві в гріхах ненавидять Бога і їх "думки тілесні" є "ворожнечою до Бога" (Римлян 8:7). Їх воля вперто налаштована проти Бога. Ця Біблійна ідея багато змінює в сучасних поглядах на спасіння.

Подумайте, що це означає:

Чи може людина творити добрі діла, якщо вона не є Християнином народженим знову? Ні. "Що не від віри, те гріх" (Римлян 14:23).

Чи може людина хотіти бути народженою знову і дотримуватись інструкцій "як досягти цього?" Ні, бо це ніби казати, що людина в могилі може захотіти вийти з могили, чи дотримуватись інструкцій як стати живою. Це буде виглядати ніби ми спокушаємо її вийти з могили. "То дух, що оживлює, тіло ж не помагає нічого" (Івана 6:63).

Чи може люба людина "прийняти Христа" як її особистого спасителя щоб стати спасенною після того? Звичайно, що ні. Прийняти Христа—це добра робота, яку може зробити тільки Християнин. Тільки ПІСЛЯ того, як Бог робить людину живою, вона може прийняти і прийме Христа. "Ніхто бо не може до Мене прийти, як Отець, що послав Мене, не притягне його" (Івана 6:44).

Чи можна "пропонувати спасіння" кожій людині? Це неможливо. Це те саме, що пропонувати їжу мертвому, або спасіння мертвому грішнику (Ефесянам 2:1-2).

ТІЛЬКИ БОГ МОЖЕ ОЖИВИТИ НАС. І БОГ РОБИТЬ ЦЕ СУВЕРЕННОБЕЗ НАШОЇ ДОПОМОГИ. Від початку і до кінця "Спасіння є від Бога" (Книга Йони 2:9). Ми проповідуємо віру, бо це Біблійно, бо це ВІРА наших батьків, яку ми любимо, яка все ще живе в наших серцях і тому що вона дає Богу усю славу!

 

 

НЕ МІЙ ВИБІР

U – Unconditional Election (Безумовне обрання)

Це просто означає: Бог вибирає дати вічне життя деяким людям, без умови, що в них повинне бути щось добре для того, щоб любити і спасати їх.

Перед тим, як любий чоловік чи жінка народжуються—фактично, перед тим як світ був створений—Бог вирішив хто піде в рай, а хто ні. Перед тим, як вони зробили добре чи погане, Бог вибрав деяких, щоб були Його людьми і відкинув інших.

УМОВНЕ обрання означало б, що Бог вибирає бути Його людьми тих, хто спочатку полюбив і обрав Його. Але Біблія каже: "Не ви Мене вибрали, але Я вибрав вас" (Івана 15:16). (Будь-ласка прочитайте також Римлянам 9:11-21). В Діяннях Апостолів читаємо, що "всі ті, хто призначений був в життя вічне, увірували." Тільки тоді, коли ми говоримо такою мовою, кінь стоятиме перед возом. УМОВНЕ обрання ставить віз перед конем, бо говорить, що людина вірить, а ТОДІ аж посвячується до вічного життя. Прочитайте уважно Івана 10:26, де є ще один виразний уривок про коня перед возом. Чи можна уявити, що б означало заперечення цієї доктрини? Якщо ми пам’ятаємо, що до того як ми спасенні, ми "нічого доброго чинити не можемо" (Івана 15:5; Ефесянам 2:1-6), можна зробити єдиний висновок: ми ніколи не могли вибрати Бога. І ніколи не зможемо. І ніколи не були б спасенні.

Але Бог—суверенний і вибирає кого Він вибирає. І після того як Він вибирає нас, ми вибираємо Його щодня. Хто ми є і все, що ми маємо дано нам Богом. Знову, ми проповідуємо саме віру, бо це Біблійно, бо це віра наших батьків, яка все ще живе в наших серцях і тому що вона дає Богу усю славу!!!

 

 

Для всіх людей?

L – Limited Atonement (обмежений викуп)

Прекрасне Євангельське послання, яке так багато сьогодні терміново розвозять до далеких країв, це те, що Христос зробив викуп Його смертю. Але є два критичних моменти, які так сильно спотворюють це послання, що воно більше не несе Євангельського змісту.

ПЕРШЕ СПОТВОРЕННЯ стосується того, що зробила Христова смерть. Біблійна правда Викупу, це те, що Його смерть заплатила за гріхи. Проте, так багато сьогодні навчають, що Христова смерть була лише прикладом для нас і якщо людина просто буде слідувати Його прикладу, то вона буде спасенною. Або, дехто навчає, що смерть Христа не заплатила за якісь певні гріхи, а зробила можливим, щоб усі гріхи були оплачені.

Але Біблія каже, що Христова смерть на хресті заплатила за наші гріхи. Діяння Апостолів 20:28 каже, що Бог викупив церкву Його власною кровєю. Дивіться також Матвія 26:28, Євреям 7:26-27.

ДРУГЕ СПОТВОРЕННЯ цієї Біблійної правди, це те, що Бог помер за всіх людей. Дехто навчає, що Христос зробив можливим, щоб усі люди були спасенні. Але, тоді виникає питання: "Якщо Христос помер за всіх людей, чому не всі люди є спасенні?" "Чи не може Бог робити чого бажає?" "Чи є якийсь дефект в Христовій смерті?" "Чи повинна людина забажати бути спасенною спочатку?" Але людина, яка є повністю грішна не може бажати бути спасенною. Вона не любить Бога і не хоче мати нічого спільного з смертю Христа. Отже, не треба говорити, що Христос помер за всіх людей.

Біблія каже, що Христос поклав Його життя за Його вівці і тільки за них (Івана 10:11). ВИКУП Є ОБМЕЖЕНИМ до вибраних Богом. Кожний гріх кожного з Божих овець є оплаченим. Ці гріхи і тільки вони є оплаченими. Це єдине Євангеліє, бо це—Біблія.

 

 

ЗАТЯГНУТІ ПРОТИ ВАШОЇ ВОЛІ В РАЙ?

І - Irresistible Grace (вседолаюча благодать)

Четверта Біблійна правда з п’яти тезисів Кальвінізму навчає, що Божа благодать спасти людину не може бути побореною. Благодать це—Божа вільна і незаслужена нами сила, яка спає людину від її гріхів, які б в іншому випадку привели нас до пекла. Благодать приводить до раю тих, хто природньо б завершив свій шлях в вічному пеклі.

Благодать є вседолаючою. Це означає, що якщо Бог дає благодать вам, то немає нічого у цілому світі, що б ви могли зробити, щоб подолати чи помішати Божому наміру взяти нас до раю. Впевненість спасіння для обраних Богом видима у Івана 6:37, де Ісус каже: "Усі прийдуть до Мене, що Отець дає Мені ..." Не має сумніву, що вони будуть спасенні. Вірш 44 каже, що ті, хто приходить до Бога приходять, "бо Бог притягає їх." Не наша воля, а Божа воля є першою і сильною.

Дехто насміхається з цієї правди і каже, що вона заставляє людину йти в рай проти її волі. Вона копається і кричить усю дорогу до раю. Але це не так як Біблія презентує Божу благодать. Бог робить Його людей "готовими у день Його сили" Псалом 110:3. Для прекрасної їлюстрації цієї правди подивімся на переродженого Апостола Павла: "Благодаттю Божою він був те, що він був" (І Коринтянам 15:10). І зразу після його духовного перетворення він залюбки сказав: "Чого, Господи, хочеш, щоб я вчинив?" (Діяння Апостолів 9:6). Це точно не протирічило його волі.

Божа благодать є солодкою і непереборною. Бог спричиняє нас любити її і не хотіти нічого іншого. Він настільки непереборно привабливий для нас як наречений для його нареченої. Приходьте з нами любої неділі і слухайте проповідування Божої прекрасної благодаті у Христі.

 

Живете як диявол?

P – Prеservation of Saints (Збереження святих, Божих людей)

Останній з п’яти тезисів Кальвінізму навчає, що Бог зберігає своїх людей, щоб вони ніколи не були загубленими. Просто кажучи: "Якщо ви спасенні то вже назавжди."

Боже Слово містить багато доказів цієї прекрасноі правди. І хоча багато заперечують її і говорять, що ви можете бути загублені і спасенні багато, багато разів, а тому ніколи не впевненні в своєму спасінні, Біблія вчить навпаки. Говорячи про Його вибраних овець, Ісус сказав: "І Я життя вічне даю їм, і вони не загинуть повік, і ніхто їх не вихопить із Моєї руки" (Івана 10:28). Читайте також: Івана 6:39; 17:2, 11-12; Римлянам 8:37-39; ІІ Послання Павла до Тимофія 1:12; 4:18; і т.д і т.д.

Дехто не приймає цієї доктрини, бо вона ніби-то робить людей "по-плотському впенених" у їх спасінні. Тобто, якщо я знаю, що ніщо не заставить мене піти в пекло, відколи Бог спас мене, то я буду "жити як диявол." Були такі, що вжили цю прекрасну правду як оправдання, щоб жити як диявол. Але вони не є Християнами і не розуміють цієї правди. Бо ця правда має на увазі "ЗБЕРЕЖЕННЯ СВЯТИХ." Ті, хто ніколи не відступаються є святими людьми. Вони—праведні. І їм дана сила жити святим життям. Вони є завжди порядними. Кожен, хто каже, що він може "жити як диявол" не пережив спасаючої сили Христа і не знає значення Филипян 1:6: "Той, хто в вас розпочав добре діло, виконає його аж до дня Христа Ісуса." Бог буде продовжувати творити добрі діла в нас аж до повернення Христа. Не думайте по-іншому.

Чи існує якась надія для Християн без цієї доктрини? Нам не потрібно бути "настрашеними до раю." Нам потрібне втішення. Бо ми знаємо, що якщо б спасіння залежало від Християнина, він ніколи не зміг би цього зробити. Ви знаєте по собі!!! Немає сили в мені окрім від Божої благодаті.

За іншими матеріалами українською натисніть тут.

Для доступа к другим материалам на рус. языке, щелкните здесь.